Stanice Woodleigh MRT -Woodleigh MRT station

z Wikipedie, otevřené encyklopedie

NE11
Woodleigh
兀里
உட் லீ
Woodleigh
Stanice hromadné rychlé dopravy (MRT).
Pohled na nástupiště stanice směrem k eskalátorům, které se připojují k úrovni haly nad nástupišti.
Úroveň nástupiště stanice Woodleigh
Obecná informace
Umístění 400 Upper Serangoon Road, Singapur 347695
Souřadnice 01°20′21″N 103°52′15″E / 1,33917°N 103,87083°E / 1,33917; 103,87083 Souřadnice: 01°20′21″N 103°52′15″E / 1,33917°N 103,87083°E / 1,33917; 103,87083
Provozuje SBS Transit Ltd ( ComfortDelGro Corporation )
Linka(y)
Platformy 2 ( 1 ostrovní nástupiště )
Konstrukce
Typ struktury Podzemí
Bezbariérový přístup Ano
Dějiny
Otevřeno 20. června 2011 ; před 11 lety ( 2011-06-20 )
Cestující
října 2021 3313 za den
Služby
Předcházející stanice Hromadná rychlá doprava Následující stanice
Potong Pasir
směrem k HarbourFront
Severovýchodní linie Serangoon
směrem na Punggol
Umístění
Mapa singapurského železničního systému s barvou pro každou linku a červenou tečkou zvýrazňující umístění stanice Woodleigh v Singapuru.
Mapa singapurského železničního systému s barvou pro každou linku a červenou tečkou zvýrazňující umístění stanice Woodleigh v Singapuru.
Woodleigh
Nádraží Woodleigh v Singapuru

Stanice Woodleigh MRT je podzemní stanice Mass Rapid Transit (MRT) na severovýchodní lince (NEL), v Bidadari, Singapur . Stanice je pod Upper Serangoon Road, v blízkosti křižovatky s Upper Aljunied Road. Mezi obsluhované oblasti patří Stamford American International School, Avon Park a bývalé Mount Vernon Columbarium . Stanice bude sloužit rozvíjejícím se Bidadari Estate a Woodleigh Residences.

Woodleigh byl poprvé oznámen spolu s 16 stanicemi NEL v březnu 1996. Ačkoli to bylo dokončeno spolu se zbytkem NEL v červnu 2003, stanice zůstala uzavřena kvůli nedostatku místních vývojů. Nakonec byl otevřen v červnu 2011. Stejně jako u většiny stanic NEL je to určený kryt civilní obrany . Nádraží Woodleigh je vybaveno veřejným uměleckým dílem Art-in-Transit Slow Motion od April Ng, které na 30 zinkových panelech zobrazuje osoby dojíždějící do zaměstnání, jak se zabývají každodenním životem.

Dějiny

Projekt severovýchodní linky (NEL), který byl poprvé navržen v roce 1984, získal vládní souhlas v lednu 1996. Stanice Woodleigh byla mezi šestnácti stanicemi NEL oznámenými ministrem komunikací Mah Bow Tanem v březnu téhož roku. Aby se minimalizovaly provozní náklady, nebylo plánováno otevření Woodleigh spolu s ostatními stanicemi NEL. Bylo zamýšleno postavit pouze nosnou konstrukci stanice Woodleigh, ale později bylo rozhodnuto ji postavit úplně, protože by bylo nákladnější počkat na dokončení stanice z nosné konstrukce.

Kontrakt na výstavbu stanice a 2,5 km (1,6 mil) vrtaných tunelů byl udělen společnému podniku skládajícím se z Wayss & Freytag, Econ Corporation a Chew Eu Hock Construction. Smlouva v hodnotě 317 milionů S$ ( 315 milionů USD v roce 2020) zahrnovala výstavbu přilehlé stanice Serangoon a automobilového viaduktu podél Upper Serangoon Road. Ačkoli byla stanice plně vybavena a připravena k provozu v roce 2003, ministr dopravy Yeo Cheow Tong v červenci vysvětlil, že stanice možná nebude otevřena sedm nebo osm let. Stanice by začala fungovat, jakmile bude oblast kolem ní dostatečně rozvinutá.

Vzhledem k tomu, že přípravy na otevření stanice probíhají od druhé poloviny roku 2010, dopravní korespondent The Straits Times Christopher Tan spekuloval, že se stanice otevře v polovině roku 2011, aby sloužila novému vývoji v této oblasti. Na březnovém parlamentním zasedání ministr dopravy Raymond Lim potvrdil, že stanice Woodleigh bude otevřena 20. června 2011. Před jejím otevřením byla stanice zrekonstruována a vymalována a pracovníci SBS Transit otestovali zařízení a osvětlení stanice.

V den zahájení několik dojíždějících, kteří nevěděli, že se otevřelo nádraží Woodleigh, tam náhodou vystoupili, protože měli v úmyslu vystoupit na sousední stanici Serangoon. Operátor SBS Transit nasadil několik zaměstnanců na pomoc zmateným dojíždějícím. Další zvědaví cestující vystoupili, aby si prohlédli interiér nádraží nebo zkusili alternativní cestu z nádraží.

Bezpečnostní incident

Dne 18. dubna 2017 byla stanice Woodleigh uzavřena asi na tři hodiny poté, co byla v různých prostorách stanice nalezena podezřelá látka. Ve 13:49 SBS Transit oznámila, že všechny vlaky vynechají nádraží Woodleigh kvůli „bezpečnostnímu incidentu“, i když se stanice znovu otevřela v 16:20 poté, co policie zjistila, že jde o mouku na pečení. Úřady téhož dne zadržely 69letého muže za "způsobení veřejného poplachu" a předvolaly další dva muže, aby pomohli s policejním vyšetřováním. Vyšetřování odhalilo, že tito tři muži byli členy běžecké skupiny Seletar Hash House Harriers, kteří měli v úmyslu vyznačit stezku pro ostatní běžce, kterou by měli následovat (známou jako „hašování“). Muž, který je za to odpovědný, dostal pokutu 1 000 S$ (733 USD) za narušení veřejného pořádku .

Detaily stanice

Vchod do stanice se zakřivenými zinkovými střechami, v pozadí rozestavěné budovy
Výjezd A ze stanice před rozvíjejícím se Bidadari Estate

Stanice Woodleigh obsluhuje severovýchodní linku (NEL) singapurské MRT a je mezi stanicemi Potong Pasir a Serangoon. Kód stanice je NE11. Jako součást NEL je stanice provozována společností SBS Transit. Stanice je v provozu denně od cca 6:00 do 12:15 hodin. Frekvence vlaků se pohybuje od 2,5 do 5,0 minut. Stanice je pod Upper Serangoon Road, v blízkosti křižovatky s Upper Aljunied Road. Stanice má tři vchody, sloužící Stamford American International School, Mount Vernon Columbarium a Mount Vernon Sanctuary, spolu s různými obytnými budovami v oblasti, jako je Avon Park. Stanice Woodleigh bude sloužit také rozvíjejícímu se veřejnému sídlišti Bidadari . Nádraží se nachází vedle Woodleigh Residences – připravované integrované komerční a rezidenční rozvojové části budoucího městského centra sídliště, které bude zahrnovat přestupní autobus.

Každý ze tří vchodů má zakřivený přístřešek s hliníkovými žaluziemi; tyou propojeny se stanovišti taxi a autobusovými zastávkami poblíž nádraží. Okna u vchodů umožňují dojíždějícím výhled do okolí stanice. Stanice je označena jako úkryt civilní obrany (CD): je navržena tak, aby pojala nejméně 7 500 lidí a odolala náletům a chemickým útokům. Zařízení nezbytné pro operace v úkrytu CD je namontováno na tlumičích, aby se zabránilo poškození během bombardování. Při přerušení dodávky elektřiny do krytuou k dispozici záložní generátory, které udržují provoz v chodu. V krytuou vyhrazené vestavěné dekontaminační komory a suché toalety se sběrnými nádobami, které budou odvádět lidský odpad z krytu.

Stejně jako všechny ostatní stanice NELou nástupiště bezbariérová. Hmatový systém, který se skládá z dlaždic se zaoblenými nebo podlouhlými vyvýšenými výstupky, vede zrakově postižené dojíždějící stanicí. Vyhrazené hmatové trasy spojují vchody do nádraží s nástupišti.

Veřejné umělecké dílo

Umělecké dílo v pozadí s otevřeným pohledem na platformy o úroveň níže, převzato z úrovně haly
Umělecká díla stanice na úrovni haly

April Ng 's Slow Motion, zprovozněný jako součást programu Art-in-Transit sítě MRT, přehlídky veřejných uměleckých děl na síti MRT, je vystaven na stěnách stanice na úrovni haly. „Snímek“ singapurského městského života, dílo je vytištěno na třiceti zinkových panelech a zobrazuje osoby dojíždějící za prací, které si vedou svůj každodenní život.

Ng již dříve používala fotolept k vytvoření obrázků svých přátel jako dárků na rozloučenou; dárky byly dobře přijaty, a proto se rozhodla tuto techniku ​​znovu použít pro Slow Motion . Ng použil fotografie, které ukazovaly rozmanitost singapurské kultury, představující lidi všech ras a věkových kategorií. Fotografie pořídila sama, přičemž jako předměty použila zaměstnance LTA a posádku na stavbě stanice Woodleigh, spolu s fotografiemi svých přátel a jejího manžela a syna. LTA chtěla, aby dílo Art-in-Transit mělo prvek „vyhledání cesty“, který by pomohl navést dojíždějící směrem k nástupištím nebo ze stanice, a Ng se toho pokusil dosáhnout tím, že se ujistil, že na některých fotografiíchou lidé pohybující se ve vhodný směr.

Ng zvolila zinek místo mědi, protože fotografie, které pořídila, se lépe reprodukovaly v zinku. Volba zinku dobře zapadla do designu stanice, která používala zinek ve střešních materiálech. Vysoká vlhkost v Singapuru způsobila problémy během procesu fotogravírování. Pro vytvoření obrázků bylo nutné na zinkové desky nanést polymerový film . Vlhkost způsobila, že se fólie okamžitě přilepila na desky, takže ji nebylo možné upravit. Ng byl schopen vyřešit problém postříkáním filmu a desek vodou před aplikací filmu.

Reference

Bibliografie

externí odkazy