Woodleigh MRT-station -Woodleigh MRT station

Från Wikipedia, den fria encyklopedin

NE11
Woodleigh
兀里
உட் லீ
Woodleigh
Mass Rapid Transit (MRT) station
Vy över stationsplattformarna mot rulltrapporna som ansluter till hallens nivå ovanför plattformarna.
Plattformsnivå på Woodleigh station
Allmän information
Plats 400 Upper Serangoon Road, Singapore 347695
Koordinater 01°20′21″N 103°52′15″E / 1,33917°N 103,87083°E / 1,33917; 103,87083 Koordinater: 01°20′21″N 103°52′15″E / 1,33917°N 103,87083°E / 1,33917; 103,87083
Drivs av SBS Transit Ltd ( ComfortDelGro Corporation )
Rader)
Plattformar 2 ( 1 ö-plattform )
Konstruktion
Strukturtyp Underjordiska
Tillgänglighet för funktionshindrade Ja
Historia
Öppnad 20 juni 2011 ; 11 år sedan ( 2011-06-20 )
Passagerare
oktober 2021 3313 per dag
Tjänster
Föregående station Mass Rapid Transit Följande station
Potong Pasir North East Line Serangoon
mot Punggol
Plats
En karta över Singapores järnvägssystem, med en färg för varje linje och en röd prick som markerar platsen för Woodleigh-stationen i Singapore.
En karta över Singapores järnvägssystem, med en färg för varje linje och en röd prick som markerar platsen för Woodleigh-stationen i Singapore.
Woodleigh
Woodleigh station i Singapore

Woodleigh MRT-station är en underjordisk Mass Rapid Transit -station (MRT) på North East line (NEL), i Bidadari, Singapore . Stationen ligger under Upper Serangoon Road, nära korsningen med Upper Aljunied Road. Områden som serveras inkluderar Stamford American International School, Avon Park och tidigare Mount Vernon Columbarium . Stationen kommer att tjäna Bidadari Estate och Woodleigh Residences under utveckling.

Woodleigh tillkännagavs först tillsammans med de 16 NEL-stationerna i mars 1996. Även om den färdigställdes tillsammans med resten av NEL i juni 2003, förblev stationen stängd på grund av bristen på lokal utveckling. Det öppnade så småningom i juni 2011. Som med de flesta av NEL-stationerna är det ett utsett skydd för civilförsvaret . Woodleigh-stationen har ett offentligt konstverk Slow Motion från April Ng, Art-in-Transit, som skildrar pendlare som går i vardagen, på 30 zinkpaneler.

Historia

North East line -projektet (NEL), som först föreslogs 1984, fick regeringens godkännande i januari 1996. Woodleigh-stationen var bland de sexton NEL-stationer som tillkännagavs av kommunikationsminister Mah Bow Tan i mars samma år. För att minimera driftskostnaderna var Woodleigh inte planerat att öppna tillsammans med de andra NEL-stationerna. Det var tänkt att endast bygga det strukturella skalet till Woodleigh station, men det beslutades senare att bygga det fullt ut, eftersom det skulle ha varit dyrare att vänta till senare med att färdigställa stationen från strukturskalet.

Kontraktet för stationens konstruktion och 2,5 km (1,6 mi) borrade tunnlar tilldelades ett joint venture bestående av Wayss & Freytag, Econ Corporation och Chew Eu Hock Construction. Kontraktet på 317 miljoner S$ (315 miljoner US$ 2020) inkluderade byggandet av den intilliggande Serangoon-stationen och en fordonsviadukt längs Upper Serangoon Road. Även om stationen var fullt utrustad och redo för drift 2003, förklarade transportminister Yeo Cheow Tong i juli att stationen kanske inte skulle öppna på sju eller åtta år. Stationen skulle börja fungera när området runt den var tillräckligt utvecklat.

Med förberedelserna för stationens öppnande pågående sedan andra halvan av 2010, spekulerade Straits Times transportkorrespondent Christopher Tan att stationen skulle öppna i mitten av 2011 för att tjäna nya utvecklingar i området. Vid en parlamentarisk session i mars bekräftade transportminister Raymond Lim att Woodleigh-stationen skulle öppna den 20 juni 2011. Innan den öppnades renoverades stationen och målades om och SBS Transit- personal testade stationens utrustning och belysning.

På öppningsdagen steg flera pendlare, som inte var medvetna om att Woodleigh-stationen hade öppnat, dit av en slump, efter att ha tänkt stiga av vid den intilliggande Serangoon-stationen. Operatören SBS Transit satte in flera personal för att hjälpa de förvirrade pendlarna. Andra nyfikna passagerare steg av för att se stationens interiör eller prova en alternativ väg från stationen.

Säkerhetsincident

Den 18 april 2017 stängdes Woodleigh-stationen i cirka tre timmar efter att ett misstänkt ämne hittats i olika områden på stationen. Klockan 13:49 meddelade SBS Transit att alla tåg skulle hoppa över Woodleigh-stationen på grund av en "säkerhetsincident", även om stationen öppnade igen klockan 16:20 efter att polisen konstaterat att ämnet är bakmjöl. Myndigheterna grep en 69-årig man samma dag för att ha "vållat allmänt larm" och kallade två andra män för att hjälpa till med polisutredningar. Undersökningen avslöjade att de tre männen var medlemmar i löpargruppen Seletar Hash House Harriers, som hade för avsikt att markera ett spår för andra löpare att följa (känd som "hashing"). Den ansvarige mannen bötfälldes 1 000 S$ (733 USD) för att ha orsakat allmän olägenhet .

Stationsdetaljer

Entré till stationen med böjda zinktak, med byggnader under uppförande i bakgrunden
Avfart A från stationen framför den växande Bidadari Estate

Woodleigh station servar North East line (NEL) på Singapore MRT och är mellan Potong Pasir och Serangoon stationer. Stationskoden är NE11. Som en del av NEL drivs stationen av SBS Transit. Stationen fungerar dagligen från cirka 6:00 till 12:15 . Tågfrekvensen varierar från 2,5 till 5,0 minuter. Stationen ligger under Upper Serangoon Road, nära korsningen med Upper Aljunied Road. Stationen har tre ingångar som betjänar Stamford American International School, Mount Vernon Columbarium och Mount Vernon Sanctuary, tillsammans med olika bostadsområden i området som Avon Park. Woodleigh station kommer också att betjäna det växande offentliga bostadsområdet Bidadari . Stationen ligger bredvid Woodleigh Residences – en kommande integrerad kommersiell och bostadsutvecklingsdel av gårdens framtida stadskärna som kommer att omfatta en bussutbyte.

Var och en av de tre ingångarna har en böjd tak med aluminiumgaller; dessa är kopplade till taxistationer och busshållplatser nära stationen. Fönstren vid entréerna gör att pendlare kan ha utsikt över stationens omgivningar. Stationen är designad som ett skyddsrum för civilförsvar (CD): den är utformad för att rymma minst 7 500 personer och motstå luftangrepp och kemiska attacker. Utrustning som är nödvändig för verksamheten i CD-skyddet är monterad på stötdämpare för att förhindra skador under en bombning. När strömförsörjningen till skyddsrummet störs finns det reservgeneratorer för att hålla igång verksamheten. Skyddsrummet har dedikerade inbyggda saneringskammare och torrtoaletter med uppsamlingskärl som kommer att skicka ut mänskligt avfall från skyddsrummet.

Liksom alla andra NEL-stationer är plattformarna rullstolsanpassade. Ett taktilt system, bestående av plattor med rundade eller långsträckta upphöjda reglar, guidar synskadade pendlare genom stationen. Dedikerade taktila vägar förbinder stationsingångarna till plattformarna.

Offentlig konst

Konstverket i bakgrunden, med en öppen vy över plattformarna en nivå under, taget från hallens nivå
Stationens konstverk på hallens nivå

Beställd som en del av MRT-nätverkets Art-in-Transit-program, en utställning av offentliga konstverk på MRT-nätverket, visas April Ngs Slow Motion på stationsväggarna på hallens nivå. Verket är en "ögonblicksbild" av Singapores stadsliv, tryckt på trettio zinkpaneler och skildrar pendlare som går i vardagen.

Ng hade tidigare använt fotoetsning för att skapa bilder av sina vänner som deras avskedspresent; gåvorna togs emot väl och därför bestämde hon sig för att använda tekniken igen för Slow Motion . Ng använde foton som visade mångfalden i Singapores kultur, som representerade människor av alla raser och åldrar. Hon tog bilderna själv, med hjälp av LTA-personal och Woodleigh-stationens byggpersonal som motiv, tillsammans med bilder på sina vänner och hennes man och son. LTA ville att Art-in-Transit-verken skulle ha ett "wayfinding"-element för att hjälpa pendlare mot perrongerna eller ut från stationen, och Ng försökte uppnå detta genom att se till att några av bilderna var av människor som rörde sig i lämplig riktning.

Ng valde zink istället för koppar eftersom bilderna hon tog återgav bättre i zink. Valet av zink passade väl in i stationens design som använde zink i takmaterialen. Singapores höga luftfuktighet orsakade problem under fotograveringsprocessen. För att skapa bilderna måste en polymerfilm appliceras på zinkplattorna. Fuktigheten gjorde att filmen fastnade på plattorna omedelbart, så att den inte gick att justera. Ng kunde lösa problemet genom att spraya filmen och plattorna med vatten innan filmen applicerades.

Referenser

Bibliografi

externa länkar